Русия сменя американските компании с китайски при санкции от САЩ

Вашингтон е предупредил производителите на чипове, че може да забрани износа им за Руската федерация

САЩ
12:51 - 02 Февруари 2022
1640
Русия сменя американските компании с китайски при санкции от САЩ

Китайските компании ще заемат мястото на американските на руския пазар, в случай че Белият дом наложи санкции, забраняващи износа на микрочипове. Това заяви руският посланик в Пекин Андрей Денисов, цитиран от "Спутник".

"Не вярвам да стигнат до тази крайност (да забранят износа на чипове за Русия), но всичко може да се случи. Несъмнено Китай може да ни подкрепи така, както ние бихме го направили при нужда", подчерта той.

Думите му бяха в отговор на въпрос дали китайските компании, като Huawei, биха могли да заменят американските, в частност Епъл, ако западните правителства забранят износа на електронно оборудване за Русия.

Миналия месец някои медии съобщиха, че правителството на Джо Байдън е предупредило производителите на чипове, че може да забрани износа им за Руската федерация при евентуално нахлуване в Украйна.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че съзнателно създават сценарий, който да въвлече Русия във война, и пренебрегват опасенията за сигурността на Москва относно Украйна.