Русия удря посолството на САЩ в Киев?

Заплахата провокира затваряне на небето над столицата на Украйна, смята разузнаването

Новини
10:13 - 25 Юни 2022
2929
Русия удря посолството на САЩ в Киев?

Украинското разузнаване смята, че заплахите на Русия да атакува посолството на САЩ в Украйна актуализират въпроса за затварянето на небето над Киев.

Това съобщиха в Telegram канала на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

„В руската Държавна дума имаше призив за удар по правителствените институции в Киев, както и в посолството на САЩ в Украйна. Това мнение изрази заместник-председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Юрий Швиткин. Обосновката за тази стъпка, от гледна точка на руския депутат, може да бъде снабдяването на Украйна с най-новите западни оръжия“, казаха те.

Разузнаването отбеляза, че тази заплаха е насочена както към САЩ, така и към всички цивилизовани страни по света, които подкрепят Украйна в борбата срещу руския агресор.

„Следователно това за пореден път актуализира въпроса за необходимостта от затваряне на небето над Киев и цяла Украйна“, добавят от разузнавателната служба.

Както УНИАН съобщи по-рано, депутатът от Държавната дума на Русия Юрий Швиткин предложи да се нанесе удар по посолството на САЩ в Киев и правителствения квартал заради получаването на нови западни оръжия от Украйна.

„Това още веднъж подчертава стъпка по стъпка движението към трета световна война от страна на Съединените щати. Трябва да разберете, че трябва да реагираме остро. Според мен, днес реакцията също трябва се извършва върху онези страни, които доставят оръжия. И не просто унищожават инфраструктура и така нататък, но мисля, че основният център за вземане на решения е посолството на САЩ", каза Швиткин.

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров в своя канал Telegram цитира потвърждение за деморализацията на украинските военни.

Кадиров публикува видео, в което военнослужещи молят украинските власти да се справят със ситуацията и изразяват недоволство от командването си. Оплакват се от артилерийския и танков обстрел на противниците, говорят за пълния упадък на морала сред военните и липсата на оръжие, молят да изтеглят батальона им от зоната на бойните действия на друга линия на отбрана за комплектуване с оръжия.