Русия умишлено не ремонтира Северен поток 1

Миналия месец Москва намали капацитета на газопровода с 60%

ЕС
11:56 - 22 Юли 2022
2276
Русия умишлено не ремонтира Северен поток 1

Липсваща турбина, за която Москва твърди, че е причината газопровода "Северен поток" да доставя по-малко газ към Европа, е заседнала транзитно в Германия, тъй като Русия досега не е придвижила документите да си я транспортира обратно. Това съобщава в свое разследване Агенция "Ройтерс".

Според информацията турбината, която обикновено работи в руската компресорна станция Портовая, е била изпратена за ремонт в Канада, но е върната обратно в немския град Кьолн още на 17 юли от логистична фирма Challenge Group. На този етап все още не е ясно кога турбината може да бъде върната обратно там, където трябва, за да работи.

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано, че всички трудности с доставките на руски природен газ за Европа, включително въпроса с турбините, са причинени от западните ограничения и че Русия остава незаменима част от европейската енергийна сигурност.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек коментира темата така: "Понякога човек има впечатлението, че Русия вече не иска да си я вземе обратно. Това означава, че претекстът за технически проблеми всъщност има политически произход и това е обратното на това да бъдеш гарант за енергийната сигурност в Европа". Хабек обяви, че германското правителство е в тесен контакт с германската компания за електросъоръжения "Siemens Energy", която обслужва турбината и трябва да я предаде обратно на "Газпром".

Транспортът обратно до Германия се случва след дълги консултации между Берлин и канадското правителство относно това дали подобен ход ще наруши западните санкции, наложени на Русия след инвазията ѝ в Украйна.

Миналия месец Москва намали капацитета на "Северен поток" с 60%, като се позова именно на забавеното връщане на турбината. Русия отвори отново газопровода в четвъртък, 21 юли, след десетдневно планирано спиране на поддръжката, но все още работеше с намален капацитет. Германия обаче отхвърля аргумента на Русия, че липсващата турбина е причината за по-ниски доставки чрез "Северен поток" и обвини Москва, че използва газови потоци като политическо оръжие.