Русия върна сталинска практика на фронта в Украйна

Украйна
17:35 - 03 Октомври 2023
3893
Русия върна сталинска практика на фронта в Украйна

"Командването на руската армия започна да изпраща провинили се войници на първа фронтова линия в Украйна", предаде Ройтерс.

"Подразделения, неофициално наречени "Щурм", са съставени от бивши затворници, войници и офицери, наказани за нарушение на дисциплината", добави световната информационна агенция

"Служители от Военна полиция дебнат войници и офицери и при най-малкото нарушение (дори една бира), пращат ги в карцера и след това – директно в района на най-ожесточените битки в Украйна, това разказа войник, който е бил част от подобен отряд. По думите на мъжа: От моя "Щурм", който наброяваше около 120 души, след първото сражение оцеляхме едва 26-ма", посочи още медията.

"Всеки един отряд наброява между 100 и 150 души. В момента в Украйна има най-малко пет такива подразделения", допълни Ройтерс.

"Подобни отряди са били създадени по време на германското контранастъпление в Съветския съюз през 1942 г. По нареждане Йосиф Сталин са били образувани подразделения, съставени от бойци, допуснали нарушения. Тези отряди са били пращани на първа огнева линия", припомни агенцията.

През юни войници на Москва разстреляха в свои колеги, отстъпили заради успешните бойни действия на Въоръжените сили на Украйна.