Русия вече не желае българи да ходят там на туризъм

Посолството на Митрофанова спря да издава туристически визи

Новини
20:06 - 04 Юли 2022
4533
Русия вече не желае българи да ходят там на туризъм

Русия е спряла да издава туристически визи за българи, съобщи БНР. По този начин се ограничава възможността на българските граждани да пътуват до Москва, Санкт Петербург и други градове на федерацията. Виза се издава само на преки роднини.

Информацията се потвърждава и от сайта на посолството на Руската федерация в България, като там се разбира, че издаването на паспорти продължава.

Това се случва по-малко от седмица след като България обяви, че ще изгони 70 дипломати и служители на посолството на Русия, заради шпионаж. Те, заедно със семействата си, напуснаха страната в неделя. Още с обявяването на новината от руското посолство обещаха реакция, като посланикът Елеонора Митрофанова дори обяви, че ще поиска закриване на мисията в София и консулствата в други български градове.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в момента посолството на страната в София не може да работи нормално. Според него решението за изгонването на десетки дипломати и административни служители е "незаконна изцепка" на премиер с "проамериканска ориентация".