Русия задели 127 млрд. рубли за ядрен ледоразбивач

Държавната корпорация "Росатом" е клиент за изграждането му

Свят
13:28 - 17 Януари 2020
1887
Русия задели 127 млрд. рубли за ядрен ледоразбивач

В периода между 2020 и 2027 г. правителството на Русия ще задели 127 млрд. рубли за строителството на ядрен ледоразбивач от проекта 10510 "Лидер", съобщават руските медии.

Съответното постановление от 15 януари, подписано от Дмитрий Медведев в навечерието на оставката му като премиер, беше публикувана на официалния интернет портал за правна информация.

В сряда Медведев обяви пред президента Владимир Путин, че цялото правителство подава оставка. Президентът предложи на Медведев поста заместник-председател на Съвета за сигурност, в рамките на който той ще се занимава с темите за отбраната и сигурността.

Съдейки по публикувания документ, държавната корпорация "Росатом" е клиент за изграждането на ледоразбивач.

В решението се посочва, че ядреният ледоразбивач от проект 10510 "Лидер" трябва да бъде въведен в експлоатация през 2027 г.

По-рано беше съобщено, че ядреният кораб от проекта, замислен като най-мощния ядрен ледоразбивач в света, ще бъде построен от корабостроителния комплекс "Звезда", създавайки консорциум, ръководен от "Роснефт".

Предвижда се строителството на три ледоразбивача "Лидер". Те ще са необходими за целогодишна навигация по Северния морски път.