Русия закрива консулството на Финландия

Русия
15:26 - 06 Юли 2023
1877
Русия закрива консулството на Финландия

Русия привика финландския посланик в знак на протест срещу "конфронтационната антируска политика" на Хелзинки, целяща да "прекъсне многостранните търговски, икономически и междурегионални връзки".

Руското външно министерство отбелязва, че скорошното присъединяване на Финландия към НАТО представлява заплаха за сигурността на Русия и обвини скандинавската страна, че "насърчава" Украйна да продължи конфликта с Москва, като ѝ предоставя оръжия.

Посланик Анти Хелантера е била уведомена, че деветима финландски дипломати ще бъдат експулсирани от Русия като ответна мярка след подобен ход от Хелзинки през юни.

Освен това от 1 октомври Русия ще оттегли съгласието си за дейността на генералното консулство на Финландия в Санкт Петербург.

"Подготвяме ответни мерки. Равносилен отговор на затварянето на генералното консулство в Санкт Петербург е затварянето на руското консулство в Турку", предупреди в Туитър финландският президент Саули Ниинистьо.

Финландия, която има дълга обща граница с Русия, официално се присъедини към НАТО на 4 април - историческа промяна в политиката ѝ, предизвикана от войната на Русия срещу Украйна.