Русия заплаши Литва да я заболи заради Калининград

Русия
14:26 - 21 Юни 2022
4467
Русия заплаши Литва да я заболи заради Калининград

Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин предупреди Литва, че Русия ще отговори на забранения транзит на санкционирани от ЕС стоки до аклава Калининград по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи, съобщава "Ройтерс".

Тъй като отношенията между Изтока и Запада спаднаха до най-ниското си ниво от половин век насам заради руската инвазия в Украйна, Литва забрани транзита през своя територия на стоки, санкционирани от Европейския съюз, до и от Калининградска област, позовавайки се на правилата за санкции на ЕС.

Николай Патрушев, бивш шпионин на КГБ и настоящ секретар на Съвета за сигурност на Русия, подчерта, че "враждебните" действия на Литва показват, че Русия не може да се довери на Запада.

Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия, категоричен бе той.

Патрушев поясни, че се разработват подходящи мерки в междуведомствен формат, които ще бъдат предприети в близко бъдеще. Последствията от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва, закани се сподвижникът на Путин.

Калининград, бивше пристанище на Кьонигсберг - столица на Източна Прусия, е превзет от Червената армия през април 1945 г. и е предаден на Съветския съюз след Втората световна война. Той е разположен между двете страни членки на НАТО - Полша и Литва.

Литва поясни, че забраната за транзит на санкционирани стоки през нейна територия е просто изпълнение на санкциите на ЕС - набор от мерки, предназначени да накажат Путин за инвазията му в Украйна.

От своя страна, руското външно министерство извика посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер заради ситуацията, която Кремъл определи като повече от сериозна.

Литва не предприема едностранни мерки - тя прилага санкциите на ЕС, подчерта Едерер.