Русия заплаши с ядрени оръжия Прибалтика

Новини
21:29 - 14 Април 2022
4568
Русия заплаши с ядрени оръжия Прибалтика

Русия заяви, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Русия ще трябва да укрепи своите сухопътни, военноморски и военновъздушни сили в района на Балтийско море, за да възстанови военното равновесие. Това заяви Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация в официално изявление, цитирано от Ройтерс.

Медведев също така изрично повдигна въпроса за ядрената заплаха, като заяви, че вече не може да се говори за „свободен от ядрени оръжия” балтийски регион, където между Полша и Литва е разположен руският Калининград. „Не може повече да се говори за никакъв безядрен статут за Балтика - балансът трябва да бъде възстановен”, заяви Медведев, който беше президент в периода 2008-2012 г.

„До днес Русия не е предприемала такива мерки и нямаше намерение да го прави”, каза Медведев. „А ако бъдем принудени да го направим, какво пък... имайте предвид, не ние възнамерявахме да го направим”, добави той.

Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, и Швеция обмислят дали да се присъединят, или не към НАТО.Финландия ще вземе решение през следващите няколко седмици, заяви в сряда министър-председателят на страната Санна Марин.

Хелзинки и Стокхлом не излязоха с официална реакция на изявлението на Медведев в рамките на деня в четвъртък, но властите в Литва в комюнике обявиха, че заплахите на Москва „не са нищо ново” и че Кремъл вече е разположил ядрено оръжие в анклава Калиниград още преди началото на войната в Украйна.

Вероятно приемане на Финландия и Швеция в НАТО ще е едно от най-големите стратегически последствия в Европа от конфликта, посочва Ройтерс. Особено в сегашният контекст. Финландия спечелва независимостта си от Русия през 1917 и воюва две войни срещу Съветския съюз, Включително втората световна. Швеция от своя страна е неутрална към всеки конфликт в Европа от над 200 години.

Руският анклав Калининград от своя страна е особено значение за геополитическия театър в Северна Европа, припомнят международните наблюдатели. Бившата столица на Източна Прусия, Кьонингсберг, се намира на 1 400 километра от Лондон и Париж, и на 500 км от Берлин. Отдадена на Русия по време на конференцията от Потсдам от 1945 г. Москва обяви през 2018 г., че разполага на територията на анклава ракетни комплекси „Искандер”, с малък обсег на действие, но със способност да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави. Официалният обхват на ракетите „Искандер” е 500 километра, но според някои експерти е възможно да е много по-широк.