Русия затегна мерките

Броят на заразените с коронавирус продължава да нараства рязко

Свят
15:40 - 15 Април 2020
2995
Русия затегна мерките

Потребителите на руските социални мрежи публикуват видеоклипове и снимки на тълпи от стоящи един до друг хора в метростанциите в Москва в сутрешния час пик, след като от тази сутрин влезе в сила новата дигитална система за придвижване в руската столица.

Задължителните високотехнологични пропуски се срещат с нискотехнологични, физически проверки на полицаи, които проверяват паспорта на всеки пътник и QR кода на телефона им, преди да ги пуснат през турникетите в метростанциите.

Дългите опашки предизвикаха потоп от тревожни коментари онлайн относно риска от разпространение на коронавируса. Точно това трябваше да ограничи тази нова система за по-строг контрол върху това кой може да се движи, отбелязва Би Би Си.

Всички работници, които извършват неотложни дейности, пътуващи в Москва или в околностите ѝ, включително медици и болничен персонал, сега трябва да кандидатстват предварително за пропуск и има тежка глоба за всеки, който бъде установен, че няма такъв.

След час пик тълпите са намалели и е нямало видни полицейски проверки в няколко гари. Властите казват, че след налагането на блокадата, броят на хората, които използват метрото всеки ден, е намалял с около 80%.

Вече строги, ограничителните мерки в Москва стават още по-строги, след като броят на заразените с новия коронавирус продължава да нараства рязко. Рекордните 3 388 нови заразени бяха отчетени за последното денонощие, като общият им брой от началото на епидемията е 24 490 души. Правителството предупреди, че болниците в Москва вече са "на своя предел" и спешно подготвят допълнителни легла.

От днес московчани са длъжни да носят QR-код, който им дава разрешение за пътуване до работа или други дестинации в града.

Таблетките за разрешения станаха задължителни в сряда за шофьори и пътници в такситата или в градския транспорт.

Търсенето е голямо: градът в понеделник заяви, че вече е издал 3,2 милиона пропуска.

Но тромавото разпространение на системата предизвика възмущение, като критиците твърдят, че правителството е създало потенциален нов огнище за инфекции.

В сряда се образуваха големи задръствания, идващи в Москва, докато полицията започна да проверява всички автомобили за задължителните проходи, докато пътниците на метрото бяха принудени да се редят на опашки, които могат да продължат повече от час, докато полицията индивидуално проверява проходите.

Сергей Елкин, популярен карикатурист, публикува снимка от метростанция "Преображенская площад", сравнявайки настоящата ситуация с безобразията при московчани, които се стичат до парковете преди няколко седмици, когато Владимир Путин обяви неработна седмица.

"Сега това е работа на правителството", пише той.

Кметът на Москва Сергей Собянин обвини полицията в създаването на опашките.

"Разговарях с ръководителя на полицейското управление и ги помолих да организират работата си, така че по-нататъшните проверки да не доведат до масово събиране на хора", пише той.