Руска база гори край Симферопол, пак ли забравена цигара?

Това е третият военен обект на анексирания полуостров, в който са регистрирани експлозии през последната седмица

Свят
14:49 - 16 Август 2022
3343
Руска база гори край Симферопол, пак ли забравена цигара?

Стълбове черен дим бяха забелязани във вторник в руска военна авиобаза близо до селището Гвардейское, недалеч от Симферопол, в центъра на контролирания от Русия Кримски полуостров, съобщи руският вестник "Комерсант", цитиран от "Ройтерс".

Засега няма потвърждение за инцидента от руските или украинските власти.

Вестникът се позовава на съобщения на местни жители, според които на територията на военното съоръжение са прозвучали няколко взрива

Според източника на "Комерсант" военните ведомства и правоприлагащите органи проверяват версията с нападение на малък безпилотен летателен апарат срещу склад за боеприпаси. Властите в Крим все още не са коментирали ситуацията.

Информацията идва в допълнение към съобщенията от тази сутрин, че боеприпаси са се взривили в друга руска военна база в район Джанкой, в северната част на Крим. Руското министерство на отбраната съобщи, че взривовете в базата са в резултат на диверсия.

"Нанесени са щети на редица граждански обекти, включително електропроводи, електроцентрала, железопътна линия, както и на редица жилищни сгради. Няма сериозно пострадали", съобщават от военното министерство.

Както беше съобщено, в района на Джанкой в Крим е избухнал пожар на територията на временно съхранение на боеприпаси в една от военните части. Това е предизвикало детонация. Пострадали са двама души. Въведена е петкилометрова кордонна зона. Около 3000 души са евакуирани.

Украйна нито потвърди, нито отрече участието си в скорошната серия от взривове в Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Ако се потвърди, това ще е третият военен обект на анексирания полуостров, в който са регистрирани експлозии през последната седмица след взривовете на военното летище в Саки на 9 август, където са унищожени поне осем бойни самолета, един човек е загинал, а над 14 - ранени.