Руската армия приближава Киев

Актуални новини
07:31 - 11 Март 2022
5277
Руската армия приближава Киев

Руската армия започна да приближава Киев. Това е оценката на военното министерство на Съединените щати, което следи в  детайли боевете в Украйна. Безкрайната колона от бойна техника, която повече от седмица стоя неподвижно, е започнала да се раздвижва.

Колоната се намира северозападно от града. Според информацията в тази посока руснаците са приближили до 15 километра от центъра на Киев. От изток руските войски също напредват и вече са на около 40 километра от центъра на столицата.

Към тази активност се прибавя вече пълно обграждане на град Чернигов. Продължава и тежката кървава обсада на Мариупол на брега на Азовско море. Украйна обвини Русия, че подготвя употребата на оръжие за масово поразяване.

Сателитни снимки показват, че големият руски конвой, който от миналата седмица беше заседнал до украинската столица, изглежда се е разпръснал, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сателитните изображения на частната американска компания „Максар текнолъджис“ показват конвоя от превозни средства, танкове и артилерия, дълъг 65 километра. Както изглежда той се е разделил на част и е предислоциран. Бронирани коли от конвоя са забелязани да маневрират в градчета близо до летище „Антонов“ северно от Киев. Някои от превозните средства са се преместили в гористи райони, съобщи „Максар“.

Конвоят беше струпан до столицата в началото на миналата седмица, но настъплението му изглажда беше спряно на фона на съобщения за недостиг на храна и гориво.

Американски представители казаха, че украинските войски са обстрелвали конвоя с противотанкови ракети.

Снимките показват също, че части от конвоя са се придвижили още по на север близо до Лубянка, като артилерийски гаубици са били изтеглени на огневи позиции в близост.