Руската армия удря с крилати ракети летище край Одеса

Кримските власти обвиниха Украйна, че е ударила сондажни платформи в Черно море

Русия
15:34 - 21 Юни 2022
4979
Руската армия удря с крилати ракети летище край Одеса

Руската армия е ударила с крилати ракети летище край Одеса, съобщи руското министерство на отбраната.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обяви удара като "отговор на нападението срещу платформи за добив на газ в Черно море".

В понеделник кримските власти обвиниха Украйна, че е ударила сондажни платформи в Черно море. Русия влезе във владение на тези петролни платформи, след като анексира полуострова през 2014 г. Украинската страна все още не е коментирала официално изявленията на кримските служители.

В днешната сводка на Министерството на отбраната на Русия се говори за отблъснати атаки на украинските военни по остров Змийски в Черно море. 13 дрона са били свалени, а Конашенков докладва и за неутрализирани 4 ракети "Точка-У" и 21 ракетни установки "Ураган". Нито една от украинските огневи средства не достига целта си на Змийския остров. Неуспешният обстрел е принудил противника да се откаже от десанта на Змийския остров", обяви Конашенков на брифинг във вторник.

Той уточнява, че нападението срещу острова е започнало около 5 ч. сутринта. "Планът на операцията на киевския режим беше да се нанесат масирани въздушни и артилерийски удари по Змийския остров, последвани от десант и превземането му. Във въздушната атака са участвали повече от 15 украински ударни и разузнавателни дрона, които са били направлявани от два безпилотни самолета Bayraktar TB-2", каза Конашенков.

Украинските военни не са потвърдили за атака и боя за острова в Черно море.

По-рано днес обаче британското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили са успели да унищожат руския военноморски влекач "Василий Бех", натоварен с нова партида оръжия, в северозападната част на Черно море.