Руската Дума разшири обхвата на законопроекта за гей „пропаганда“

Нарушенията ще се наказват с глоби, а ако са извършени от чужденци - с експулсиране

Новини
21:55 - 23 Ноември 2022
3093
Руската Дума разшири обхвата на законопроекта за гей „пропаганда“

Докато в либералните САЩ членовете на т.нар. ЛГБТ общност се избиват помежду си (справка — стрелбата с 5 жертви и над 20 ранени в гей бар в Колорадо в събота вечер), в авторитарна Русия затягат още повече мерките срещу спорната ЛГБТ пропаганда.

Руските законодатели одобриха днес на второ четене законопроект, който значително разширява ограниченията върху дейности, считани за насърчаване на правата на ЛГБТ общността в страната.

Закон от 2013 г. забранява това, което властите смятат за разпространяване на „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения“ сред непълнолетни. Новият законопроект разширява забраната за разпространение на такава информация и за лица на 18 и повече години.

Законопроектът трябва да мине на трето четене в долната камара на парламента, преди да отиде в горната камара и след това при президента Владимир Путин и да се превърне в закон. Но по традиция на второто четене в Думата се одобряват основните изменения в законите.

Новият законопроект забранява рекламата, медиите и онлайн ресурсите, книгите, филмите и театралните постановки, за които се смята, че съдържат такава „пропаганда“.

Той също така разширява съществуващите ограничения, като забранява разпространяването сред непълнолетни на информация за смяна на пола.

Нарушенията ще се наказват с глоби, а ако са извършени от чужденци, могат да доведат до експулсирането им от Русия.