Руската полиция нахлу в офиси на опозиционна група

"Отворена Русия" е финансирана от Михаил Ходорковски

Свят
14:41 - 09 Септември 2020
2055
Руската полиция нахлу в офиси на опозиционна група

Руската полиция претърси офиса на опозиционната група "Отворена Русия" в Москва и жилищата на няколко опозиционни активисти, които ще участват на местните избори тази седмица. Акциите са описвани от критици на Кремъл като опит за сплашване, информира "Ройтерс".

"Отворена Русия" е финансирана от Михаил Ходорковски. От организацията обявиха, че претърсванията са извършени като част от старо разследване на ЮКОС - бивша руска петролна компания, която беше собственост на Ходорковски.

Някои опозиционни активисти обединиха сили на местните избори в Русия в неделя. Част от групата е наречена "Обединени демократи". Те се надяват да ограничат доминацията на управляващата партия "Единна Русия".

От "Отворена Русия" уточниха, че полицията е претърсила офиси на групата, както и жилищата на седем души във Владимир, Иваново и Татарстан, където ще участват на изборите или помагат на предизборната кампания.

Полицията също е претърсила редакцията на MBKh в Москва. Медията е финансирана от Ходорковски.

"Очевидно е, че независимите кандидати и офисите на "Обединени демократи" не са свързани с ЮКОС, това е натиск и беззаконие от държавата в интерес на "Единна Русия", обявиха от "Отворена Русия".

Вчера нападател хвърли бутилка с химическо вещество по сибирския офис на руска опозиционна група.