Руски експерт: Има вероятност да възникне суперщам на Ковид-19

Новини
18:51 - 14 Февруари 2022
8746
Руски експерт: Има вероятност да възникне суперщам на Ковид-19

Възможна е появата на нов, суперщам на Ковид-19 в региони с нулева толерантност към инфекцията. За това предупреди вирусологът Павел Волчков, ръководител на лабораторията за геномно инженерство в Москва, цитиран от в. "Известия".

Той е на мнение, че има малка вероятност да възникнат разновидности на коронавируса в страни, в които по-голямата част от населението вече е било заразено или ваксинирано. Експертът обаче изключи Китай и страните от Южна Азия от списъка.

По думи на Волчков, в Китай поне половин милиард души не са били заразени и на теория страната може да се превърне в нов кръг на формиране на щама. Тези незаразени хора са огромна ресурсна база за вируса, тъй като той има възможност да се размножава, поясни вирусологът.

Според него е малко вероятно да възникне нов потенциално опасен щам на коронавируса, който би могъл да доведе до "огромна епидемия".

Засега обаче виждаме, че те (регионите с нулева толерантност към Ковид-19) се държат, докато са затворени, подчерта той.

По-рано генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди, че след разпространението на варианта Омикрон може да се появят и нови разновидности на Ковид-19.