Руски генерал е загинал в Украйна

Украйна
13:00 - 04 Декември 2023
3801
Руски генерал е загинал в Украйна

Заместник-командирът на 14-ти армейски корпус на Северния флот на Русия, генерал-майор Владимир Завадски, е загинал в зоната на бойните действия в Украйна. Това написа в канала си в "Телеграм" губернаторът на руската Воронежка област Александър Гусев, цитиран от ТАСС.

"На своя боен пост в зоната на провеждането на специалната военна операция е загинал заместник-командирът на 14-ти армейски корпус на Северния флот генерал-майор Владимир Завадски ... До август 2021 г. той командваше 4-та гвардейска Кантемировска танкова дивизия, с която Воронежка област има отдавнашни добри отношения", написа губернаторът.

Гусев изрази съболезнованията си на роднините и близките на Завадски и добави, че офицерът докрай е изпълнявал воинския си дълг на защитник на отечеството. "Навсякъде, където го изпращаше родината, той показваше пример за вярност към воинския си дълг, за което свидетелстват многобройните му награди. Убеден съм, че името на Владимир Завадски, мъжествен офицер, истински генерал и достоен човек, завинаги ще остане в историята на отечеството ни. Смъртта му ни причини неизмерима болка", добави губернаторът, пише БТА.

Разследващият сайт "АйСторис" съобщи, че Завадски е седмият генерал-майор, чиято гибел във войната в Украйна е потвърдена досега от Русия, посочва Ройтерс. Общо 12 руски висши офицери досега са били убити в зоната на бойните действия, допълва агенцията.

С развитието на войната в Украйна все по-редки стават случаите на гибел на руски висши офицери в боевете, за които военни анализатори твърдят, че се дължат на прехващането от Украйна на незащитени комуникационни канали на руската армия, посочва Ройтерс.