Руски генерал предупреди за опасност от война с Европа

ЕС
11:15 - 07 Март 2024
1617
Руски генерал предупреди за опасност от война с Европа

Високопоставен руски генерал предупреди, че конфликтът в Украйна може да ескалира в пълномащабна война в Европа и каза, че вероятността силите на Москва да бъдат въвлечени в нов конфликт нараства "значително".

Генерал-полковник Владимир Зарудницки, началник на Военната академия на Генералния щаб на руската армия, направи коментарите в статия за списание "Военна мисъл", издание на министерството на отбраната, съобщи държавната руска агенция РИА Новости.

"Възможността за ескалация на конфликта в Украйна - от разширяването на участниците с "прокси сили", използвани за военна конфронтация с Русия, до широкомащабна война в Европа - не може да бъде изключена", цитира РИА думите му.

"Основният източник на военни заплахи за нашата държава е антируската политика на САЩ и техните съюзници, които водят нов тип хибридна война, за да отслабят Русия по всякакъв възможен начин, да ограничат нейния суверенитет и да унищожат нейната териториална цялост", каза той.

"Вероятността нашата държава да бъде целенасочено въвлечена в нови военни конфликти значително нараства.

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. и президентът Владимир Путин предупреди, че Западът рискува да провокира ядрена война, ако изпрати войски да се бият в Украйна.

Путин представи решението си да изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г. като специална военна операция, предназначена да осигури собствената сигурност на Русия срещу все по-враждебното украинско ръководство, подкрепяно от САЩ. Киев твърди, че се защитава от завоевателна война в имперски стил, предназначена да заличи националната му идентичност.

Коментарите на Зарудницки идват в момент, когато Западът полага усилия да помогне на Украйна с повече оръжия и финансиране след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято и след като руските сили си върнаха инициативата на бойното поле.

Зарудницки се застъпи за редица промени в начина, по който Русия организира своята армия и сигурност, добави РИА, включително поставяне на по-голям акцент върху опората на "приятелски страни", за гарантиране на собствената сигурност на Русия и консолидиране на цялото руско общество около неговите отбранителни нужди.