Молдова нащрек за нови опити на Русия за дестабилизация

Русия
16:17 - 05 Март 2024
1188
Молдова нащрек за нови опити на Русия за дестабилизация

Русия планира нови опити за вмешателство във вътрешните работи на Молдова чрез провокиране на протести, намеса в предстоящите президентски избори и осуетяване на плановете за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви шефът на молдовското разузнаване Александру Мустеата, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи Службата за информация и сигурност на страната е прехванала рекордно ниво на дейности на руските служби за сигурност от 2023 г. насам и очаква още дестабилизиращи действия през тази и следващата година.

"Руските разузнавателни служби възнамеряват да се намесят в изборните процеси и през тази година", посочи Мустеата.

"Имаме информация, че се правят опити за компрометиране на референдум за европейската интеграция, намеса в президентските избори, както и дискредитиране на държавни институции и политици, които подкрепят присъединяването на Молдова към Европейския съюз", допълни той.

Отношенията между Молдова и Русия се разпаднаха, тъй като Кишинев пое по проевропейски курс и обвини Москва, че се опитва да дестабилизира страната. Прозападният президент на бившата съветска република Мая Санду осъди нахлуването на Русия в Украйна и поведе Молдова по пътя към присъединяване към ЕС и НАТО.

Москва отрича обвиненията за намеса и обвинява Санду, че подклажда антируски настроения в страната, която се намира между Украйна и Румъния.

Санду планира да се кандидатира за втори мандат на президентските избори, които се очакват тази есен. Нейната партия спечели над 40% от гласовете, подадени за кметове, градски власти, областни и селски съвети. Правителството планира да проведе и национален референдум относно проевропейските си стремежи, въпреки че все още не са определени дати за това.

Мустеата посочи, че Москва се е опитала да се намеси в местните избори през ноември в Молдова - една от най-бедните страни в Европа. На свой ред Москва отрече тези твърдения.

По думи на шефа на разузнаването Москва планира да се намеси и в президентските избори, като подкрепи проруски политици и партии. Русия вероятно ще провокира протести в Молдова през март и април и ще разпали сепаратистките настроения, особено в източната и южната част на Молдова, предупреди той.

Миналия месец промосковски настроеният ръководител на молдовския регион Гагаузия поиска подкрепата на Русия и поддържането на близки отношения. Също през февруари отцепилото се от Молдова Приднестровие поиска от Русия да помогне на икономиката му да устои на молдовския "натиск".