Руски гимнастик се появи със знака на войната

Актуални новини
09:48 - 07 Март 2022
4173
Руски гимнастик се появи със знака на войната

Международната федерация по гимнастика (FIG) заяви, че ще започне дисциплинарно производство срещу младия руски гимнастик Иван Куляк за "шокиращото му поведение" при демонстриране на символ в подкрепа за инвазията на Русия в Украйна по време на спортно събитие.

20-годишният руснак завърши трети във финала на успоредка на Световната купа по уреди в Доха през уикенда и застана на подиума с буквата "Z" на гърдите си, докато стоеше на подиума до украинския съперник Илия Ковтун, който спечели златото.

Руската армия използва Z като идентификационен символ на своите превозни средства в Украйна след нахлуването на Москва. Из цяла Русия се организират събития в подкрепа на "специалната операция", на които се издига този символ.

FIG вече отмени всички свои събития в Русия и Беларус, като добави, че няма да планира други събития там до второ нареждане. От днес руски и беларуски спортисти и официални лица, включително съдии, нямат право да участват в състезания на FIG или състезания, санкционирани от FIG.