РУСКИ ПИПАЛА НАВСЯКЪДЕ: И Австрия се оказа опасна за Христо Грозев

Разследващият кремълските мрежи журналист най-вероятно ще се установи трайно в Нидерландия

Свят
11:17 - 02 Февруари 2023
3957
РУСКИ ПИПАЛА НАВСЯКЪДЕ: И Австрия се оказа опасна за Христо Грозев

Разследващият журналист от световното бюро за антируска пропаганда и нищещо мрежите на Кремъл "Белингкат" Христо Грозев е напуснал Австрия и не възнамерява да се завърне във Виена със семейството си. 

Новината идва на фона на информациите, че външното министерство на канцлера Карл Нехамер гони поредна порция руски дипломати заради несъвместимо поведение на територията на страната. 

"Подозирам, че във Виена има повече руски агенти, информатори и подръжници, отколкото полицаи", казва Грозев в интервю за австрийски журналисти.

Главният разследващ журналист на "Белингкат" живее в Австрия от почти 20 години. Заплахата му е съобщена от разузнавателни източници, след което той е отменил завръщането си от САЩ във Виена.

В края на октомври 2022 г. руското вътрешно министерство включи журналиста в списъка на издирваните лица. Той е обвинен и в предполагаемо участие в опит за отвличане на руски самолети от украински шпиони.

Грозев бе изслушан и от българския парламент. А от изявлението му пред депутатите стана ясно, че той подозира внедряването не на стотици, а на потенциално хиляди руски шпиони, инструктирани от ГРУ у нас. И намекна, че голяма част от тях са собственици на имоти по българското Черноморие. 

За журналиста се предполага, че трайно ще се установи в Нидерландия, където оперира медийна мрежа.