Руски ракети летят над корабите със зърно?

Топ
08:34 - 03 Ноември 2022
2856
Руски ракети летят над корабите със зърно?

Износът на украинско зърно е застрашен, обявиха властите в Киев, след като руски самолет изстреля крилати ракети близо до остров Змейни, които прелетяха над маршрутите на зърнените коридори.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че руският шантаж е бил неефективен и инициативата за зърно ще продължи да работи.

Постигнахме значителен дипломатически резултат за нашата държава и за целия свят - инициативата за износ на зърно ще продължи да работи, каза той снощи в поредното си видеообръщение.

Според него в тази ситуация ООН и нейният генерален секретар, както и президентът на Турция са реагирали "принципно и ефективно".

БНТ съобщава, че Русия се връща в сделката, тъй като е получила гаранции от Киев, че зърненият коридор няма да се използва за военни цели.

„За пореден път всички се убедиха, че в нашия регион има само една заплаха за световната продоволствена сигурност и това е Руската федерация, никой друг. Цялата тази ситуация мигновено се отрази в индексите на фондовите борси - виждаме намаление на цените и на пшеницата, и на царевицата. Всеки път, когато се активира руският шантаж, храната става по-скъпа. Когато обаче светът не се поддаде на изнудването, селскостопанските продукти поевтиняват“, коментира Зеленски, цитиран от украинската информационна агенция.

Той подчерта, че ако не е имало руска атака срещу Украйна, нямаше да има дори заплаха за световна хранителна криза.

„Защото всяка руска ракета, която удря нашите пристанища, елеватори за зърно, електроцентрали, които захранват нашето селскостопанско производство, в крайна сметка влошава жизнения стандарт на десетки милиони хора в много страни - Египет, Алжир, Сомалия, Судан, Ливан, Бангладеш, Индия, Китай, Индонезия, Виетнам... Тази година те надплатиха десетки милиарди долари за храни – и то само по вина на Русия, само заради безумната руска агресия, която дестабилизира международната търговия“, подчерта Зеленски.

„Руски самолет изстреля крилати ракети близо до Змейное и те прелетяха по маршрутите на зърнения коридор. Всяко такова руско нападение, а това става почти ежедневно, пряко заплашва износа на храни. Отговорност е на партньорите да работят заедно за намаляване на руската заплаха", добави той.

На 22 юли Украйна и Русия, с посредничеството на Турция, подписаха отделни споразумения с ООН за възстановяване на износа на украинско зърно през Черно море. То се товари на пристанищата в Черноморск, Одеса и Южни.

Вчера, след като властите в Киев обещаха зърненият коридор няма да се използва за военни цели, Зеленски коментира, че руските искания за гаранции за сигурност от Украйна показвали провала на руската агресия.

Както държавният глава отбеляза във вечерното си обръщение, това не е първият път, когато Русия изисква "гаранции за сигурност". Подобни ултиматуми Москва постави и в навечерието на нахлуването в Украйна.

"Днес Кремъл казва, че са поискали гаранции за сигурност от Украйна. Струва си да спрем за момент, за да обмислим подобни изявления. Преди 252 дни Русия поиска гаранции за сигурност от Съединените американски щати. След осем месеца от руската т.н. наречена специална операция, Кремъл изисква гаранции за сигурност от Украйна“, каза още президентът.