Руските богаташи загубиха 60 млрд. долара

Най-богатият човек в Русия е един от собствениците на "Норникел" Владимир Потанин

Русия
13:01 - 02 Август 2022
2667
Руските богаташи загубиха 60 млрд. долара

Според изчисления на Блумбърг от началото на годината състоянието на руските милиардери се е съкратило с 60 милиарда долара, съобщи Лента. ру.

Най-богатият човек в Русия е един от собствениците на "Норникел" Владимир Потанин с капитал от 31,6 млрд. Състоянието на съсобственика на "Новатек" Леонид Михелсон също е намаляло. Той е заубил 5,63 млрд. долара и сега капиталът му възлиза на 26,7 млрд. долара. 

Третият в класацията по богатство Владимир Лисин е обеднял с 5,5 млрд. долара. Най-много е загубил съсобственикът на "Северстал" Алексей Мордашов - 8,2 млрд. долара. Сега неговото състояние възлиза на 20,6 млрд. долара. Алишер Усманов (Мегафон) е загубил 894 млн. долара.

По-рано стана ясно, че съдът във Великобритания отказа на размрази имуществото на руския милиардер и съосновател на Алфа Банк Петър Авен. Исканията на Авен бяха свързани с размразяването на негови лични сметки в британски банки, в които е имало 1,8 млн. долара. Сметките на милиардера бяха блокирани през пролетта по искане на Националната агенция за борба с престъпността.