Руските депутати приеха оттеглянето от ядреното споразумение

Москва уточни, че решението на Путин може да бъде обратимо при определени условия

Русия
13:33 - 22 Февруари 2023
1204
Руските депутати приеха оттеглянето от ядреното споразумение

Депутатите от Държавната дума - парламента на Русия - приеха закон за прекратяване на действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия между Русия и САЩ. Става въпрос за договора Нов СТАРТ за намаляване на ядрените оръжия.

Народните представители в Думата одобриха закона единодушно, предаде "Медуза". Сега той трябва да бъде одобрен от Съвета на федерацията - горната камара. Неговото заседание ще се проведе по-късно на 22 февруари.

Вчера президентът Владимир Путин обяви в послание до Федералното събрание, че Русия преустановява участието си в договора по ядрено разоръжаване. Вечерта след речта той внесе в парламента съответния законопроект.

По-късно Москва уточни, че решението на Путин може да бъде обратимо при определени условия.

Нов СТАРТ бе сключен от Русия със САЩ и изтичаше през 2026 г. Според Путин не е възможно сътрудничество с Вашингтон и затова Москва излиза от споразумението. Той заяви също, че Русия ще извърши нови ядрени опити, ако САЩ го направят.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви вчера, че решението на Русия да преустанови участието си в договора за намаляване на ядрените оръжия е "крайно неудачно и безотговорно".

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също реагира с притеснение на новината. Той каза, че съжалява за решението на Кремъл.