Руските комунисти се поклониха на Ленин и Сталин

Лидерът на Октомврийската революция умира преди 100 години, Генадий Зюганов го нарече гений

Русия
15:00 - 22 Януари 2024
2111
Руските комунисти се поклониха на Ленин и Сталин

Руските комунисти отбелязаха в неделя 100-годишнината от кончината на Ленин, предаде ДПА. Лидерът на Октомврийската революция умира на 21 януари 1924 г.

Привърженици на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) се събраха в Москва и други градове в страната, за да почетат паметта на Ленин. Те оставиха цветя и венци в мавзолея в руската столица, където продължава да бъде съхранявано балсамираното тяло на основателя на Съветския съюз. Лидерите на КПРФ и техни привърженици поднесоха цветя и на гроба на Йосиф Сталин, който е погребан до мавзолея край кремълската стена.

Ленин бе първият човек, основал социалистическа държава в света, заяви председателят на КПРФ Генадий Зюганов. На церемония в мавзолея на покрития със сняг Червен площад в Москва той отбеляза, че човекът, повел Октомврийската революция, се е опитал да построи един свят на справедливост и дружба между народите.

Въпреки че почина само на 53-годишна възраст, Ленин промени света, подчерта Зюганов и го нарече "гений". Той даде пример, че трудовете на лидера на болшевиките може да бъдат прочетени във всяка голяма библиотека.

Наследството на Ленин обаче предизвиква спорове в съвременна Русия. В предаване по държавната телевизия Зюганов влезе в дебати с прокремълски журналист, който обвини основателя на Съветския съюз в сериозни грешки и каза, че царска Русия вече е била велика сила, отбелязва ДПА.

Руският президент Владимир Путин също е обвинявал Ленин в тежки исторически грешки, но се е обявявал против погребването на тялото му заради неговата важна историческа роля.

От западна историческа перспектива лидерът на болшевиките е смятан за човека, основал държава, крепяща се на страх и насилие и където хората с различно мнение са били преследвани или убивани, посочва ДПА.