Руските ракетни системи С-400 са „кошмар за НАТО”

Днес това са едни от най-мощните комплекси за противовъздушна отбрана в света, пише сп. „Щерн”

Русия
15:08 - 13 Април 2019
2279
Руските ракетни системи С-400 са „кошмар за НАТО”

Руските противовъздушни ракетни системи С-400 са една от най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света. За Москва те са "бестселър", докато за НАТО те са "кошмар". Това се посочва в статия на журналиста Гернот Крампер, публикувана в немското списание „Щерн” и цитирана от РИА Новости и „Фокус“.

"Съединените щати доминират в глобалното въздушно пространство дълго време, но С-400 става опасен за невидимите самолети. Неговите характеристики, както при откриване на цели, така и в радиус на действие, са впечатляващи", казва Крампер.

Точните характеристики на комплекса са неизвестни за западните страни, посочва авторът на статията. В същото време съмненията им относно способността на тези системи да се справят с „невидими“ самолети бяха разсеяни след закупуването на С-400 от Турция и други страни, пише журналистът.

"Наличието на само едно руско подразделение в Сирия доведе до факта, че западните самолети вече не можеха да контролират въздушното пространство на страната, като всеки военен полет става непредсказуем", посочва авторът.

Освен това закупуването на С-400 се оказа по-изгодно за Турция от възможното придобиване на американски комплекси „Пейтриът“, пише журналистът.

"С-400 се смята за по-напреднал от системата на „Пейтриът“ и е почти два пъти по-евтина", отбелязва Крамър.

Преговорите между Турция и Русия за закупуването на С-400 започнаха през 2016 г. През 2017 г. Москва потвърди, че страните са сключили договор. Тогава Ердоган каза, че Турция вече е постигнала напредък.

Съединените щати все още се опитват да предотвратят доставката на С-400 на Турция. Те заплашват със санкции и многократно са заявявали, че могат да забавят или да отменят процеса на продажбата на най-новите си самолети F-35.

Анкара обаче многократно заяви, че няма да се откаже от плановете си за закупуване на руски комплекси.