Руските ядрени оръжия остават в Беларус за неограничено време

Русия
14:14 - 19 Юни 2023
1926
Руските ядрени оръжия остават в Беларус за неограничено време

Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус не е ограничено във времето. Това заяви директорът на отдела за бившите съветски страни на руското министерство на външните работи Алексей Полишчук, цитиран от "Ройтерс".

Миналата седмица президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че оръжията са започнали да пристигат в страната.

Това е първото разполагане от страна на Москва на такъв тип бойни глави - ядрени оръжия с по-малка мощ и обсег, които биха могли да бъдат използвани на бойното поле - извън руска територия след падането на Съветския съюз.

"Що се отнася до възможните времеви рамки за присъствие на руско тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус, руско-беларуските споразумения не предполагат никакви ограничения в това отношение", отбеляза Полишчук в интервю за ТАСС.

Той заяви, че оръжията хипотетично могат да бъдат изтеглени от Беларус, ако Съединените щати и НАТО "се въздържат от подкопаване на сигурността и суверенитета на Русия и Беларус".

На 25 март Путин обяви, че Русия, по искане на Беларус, ще разположи свои тактически ядрени оръжия в републиката, което САЩ отдавна били направили на територията на своите съюзници.

Съединените щати разкритикуваха решението на руския лидер, но заявиха, че нямат намерение да променят собствената си позиция относно стратегическите ядрени оръжия, нито виждат признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.

Страната граничи с три държави членки на НАТО: Литва, Латвия и Полша.