Руският режисьор Клим Шипенко ще снима филм в Космоса

Холивуд и Москва се надпреварват кой пръв ще отиде с камера в МКС

Култура
14:35 - 24 Септември 2020
3268
Руският режисьор Клим Шипенко ще снима филм в Космоса

Руският режисьор Клим Шипенко съобщи за намерението си да се отправи на Международната космическа станция /МКС/ за заснемането на игрален филм, предаде ТАСС. Той ще гостува на орбиталната станция заедно с главния герой на лентата, който предстои да бъде избран.

Снимките ще бъдат проведени от Роскосмос съвместно с Първи канал и студията "Yellow, Black and White". Първи канал на руската телевизия ще започне през октомври кастинга за ролята на главния герой на първия игрален филм, заснет в Космоса на борда на Международна космическа станция. В подбора може да се включи всеки руски гражданин. Ще бъде нужно одобрение от летателната комисия на Роскосмос и обучение в школата на космонавтите.

Агенцията припомня, че през есента на 2021 година на МКС ще се отправят с американския пилотиран кораб "Дракон" режисьорът Дъг Лайман и холивудският актьор Том Круз също за заснемането на филм. Както отбелязва ръководителят на Първи канал Константин Ернст, ще бъде интересно дали снимачните екипи ще се засекат по едно и също време в орбиталната станция.

Клим Шипенко е един от най-популярните млади руски режисьори


В същото време режисьорът на бъдещия филм Клим Шипенко призна, че той би желал да полети до МКС за заснемането на филм. Той предположи, че американският екип ще има нужда от поддръжка от страна на руснаците. Както физическа при помощта при заснемането, така и морална и емоционална. "Аз не се съмнявам, че на Том Круз ще му е нужна такава помощ, и ние сме готови да му я предоставим", каза режисьорът. Главният герой на новия руски филм ще полети до МКС през 2021 година.

37-годишният Клим Шипенко е един от най-актуалните млади руски режисьори, сценаристи, продуценти и актьори, носител на много награди за кино. Той е двукратен носител на руския еквивалент на "Оскар" - приза "Златен орел" в категорията за най-добр игрален филм за лентите си "Салют-7" през 2018 г. и за "Текст" през 2020 г. Клим Шипенко е режисьор на най-касовия филм в Русия и страните от ОНД "Слуга", като в главната роля е популярният сръбски и руски актьор Милош Бикович.