Руското разузнаване стои зад писмата бомби в Испания

Това твърди американското издание „Ню Йорк Таймс”

ЕС
12:51 - 23 Януари 2023
1957
Руското разузнаване стои зад писмата бомби в Испания

Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ) стои зад писмата бомби, пратени до украинското посолство в Мадрид и други обекти в Испания в края на миналата година, твърди „Ню Йорк Таймс“.

Според изданието - от ГРУ са наредили на свои сътрудници от базирана в Русия група, възхваляваща превъзходството на бялата раса, да извършат кампанията. Най-значимите мишени в нея бяха испанският премиер Педро Санчес, министърът на отбраната Маргарита Роблес и чуждестранни дипломати.

Информацията на НЙТ се базира на американски и европейски официални лица. Испанските и чуждестранните следователи все още проверяват кой е изпратил шестте писма бомби в края на ноември и началото на декември.

Припомняме, че първо пощенски плик се взриви в посолството на Украйна в Мадрид, като един човек – сътрудник на дипломатическата мисия – пострада и беше настанен в болница. После писмо с взривно вещество бе изпратено до сателитен център на ЕС в Торехон де Ардос, който дава информация на Киев, до оръжейната компания Instalaza в Сарагоса, която снабдява Украйна с ракетни установки C90, а накрая подобен плик се озова в посолството на САЩ в Мадрид. След като серията от писма бомби бе разкрита, премиерът Педро Санчес разкри, че още преди това – на 24 ноември – е получил такъв плик. Това важеше и за министъра на отбраната Роблес.

През последните седмици разследващите се съсредоточават върху Руското имперско движение - радикална група, която има членове и сътрудници в цяла Европа и центрове за обучение от военен тип в Санкт Петербург, казват източниците на NYT. Смята се, че групата, която е обявена за глобална терористична организация от Държавния департамент на САЩ, има връзки с руските разузнавателни служби. Важни членове на групировката са били в Испания, а полицията там е проследила връзките ѝ с крайнодесни испански организации.

Американски служители твърдят, че руските офицери, които са ръководили кампанията, изглежда са имали намерение да държат европейските правителства неподготвени и може би тестват прокси групи, в случай че Москва реши да ескалира конфликта. Очевидната цел на акцията е била да се сигнализира, че Русия и нейните пълномощници могат да извършат терористични удари в цяла Европа, включително в столиците на държавите членки на НАТО. Испания е член на Алианса и предоставя военна и хуманитарна помощ на Украйна, както и дипломатическа подкрепа.