Руснаци, воюващи на страната на Украйна, отново влязоха в Русия

Украйна
16:37 - 25 Май 2023
2416
Руснаци, воюващи на страната на Украйна, отново влязоха в Русия

"Бойци от въоръжената групировка Руски доброволчески корпус (РДК), която бие на страната на Украйна, за пореден път влязоха на територията на страната-агресор", предаде киевската медия УНИАН.

На видео се вижда как двама мъже във военни униформи са застанали пред сграда на пощенски клон в село Глотово (в пограничната с Украйна Белгородска област). "Ето ние за пореден път със или без бой влязохме на територията на Руската федерация. Пламъкът на освободителната борба гори. Очаквайте ни скоро и в селището, където живеете!", каза единият от тях.

Според една от малкото опозиционни на властите в Москва медии – телевизионния канал "Дождь" ("Дъжд") в днешната акция е участвал лично командирът на РДК Денис Никитин (Капустин). Той стана известен с дръзкото си влизане в пограничната с Украйна Брянска област на 2 март тази година. Руските властите го обявиха за издирване, а съд в Москва издаде заповед за арест на негово име", добави УНИАН.

Руският доброволчески корпус е съставен от етнически руснаци, живеещи в Украйна и други страни по света. Той е образуван през лятото на миналата година и е част от Въоръжените сили на Украйна.

За числеността му няма конкретни данни. Според изказване на Никитин пред руската редакция на Дойче веле подразделението може да изпълнява задачи на ротно ниво. "Тоест то наброява между 30 и 150 души", добави германската медия.