Руснаците почетоха жертвите на Големия терор по времето на Сталин

В Москва четенето на имената на загиналите се организира срещу сградата на КГБ, където сега се помещава ФСС

Русия
16:16 - 29 Октомври 2023
2433
Руснаците почетоха жертвите на Големия терор по времето на Сталин

Руснаците отдадоха днес почит на жертвите на сталинисткия терор, повече от двадесет месеца след началото на руската офанзива в Украйна, която беше придружена от силни вътрешни репресии срещу критични гласове, предаде Франс прес.

Четенето на имената на хора, екзекутирани по време на Големия терор между 1936 и 1938 г., се организира всяка година от НПО „Мемориал“. Тя е един от лауреатите на Нобеловата награда за мир за 2022 г. Руското правосъдие нареди разпускането й в края на 2021 г., няколко седмици преди нападението срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., припомня АФП.

В Москва четенето на имената на загиналите се организира близо до паметника на жертвите на съветските репресии, разположен срещу сградата на Лубянския площад – печално известната централа на политическата полиция на Сталин – съветското КГБ, днес – Федерална служба за сигурност.

Мястото на Лубянка беше оградено с метални бариери и имаше засилено полицейско присъствие.

Олег Орлов, служител на "Мемориал", наскоро глобен за осъждане на офанзивата срещу Украйна, присъства на събитието, отбелязва АФП.

Няколко западни посланици, включително тези на Франция и САЩ, положиха цветя.

„Мемориал“ организира пряко предаване на четенето на имената от Москва. Чествания се проведоха и в други руски градове– Волгоград (бивш Сталинград), Новосибирск, както и зад граница. 

Основан през 1989 г., „Мемориал“ документира престъпленията на СССР и същевременно се бори за защита на правата на човека и политическите затворници в Русия.

Кремъл не отрича съветските репресии, но ги омаловажава, представяйки ги като трагедия без истински виновник. В същото време той шумно възхвалява геополитическата и военна мощ на СССР, посочва АФП.

Според руски и западни историци сталинският терор, достигнал своя връх през 1937-1938 г., е отнел живота на около 20 милиона души. В това число влизат и масови екзекуции, смъртни случаи в ГУЛАГ и депортации в райони с нездравословен климат, както и масовият глад в Украйна и в няколко други региона на Русия.