Руснаците са изпили с 11% повече водка през юни

На пазара на вино най-голям ръст отбелязват шампанското и пенливите вина

Русия
11:47 - 15 Юли 2022
2259
Руснаците са изпили с 11% повече водка през юни

Продажбите на дребно на водка в Русия са достигнали 6,05 милиона декалитра* през юни, което е с 10,6% повече в сравнение с предходната година, съобщават от Националния съюз за защита на правата на потребителите.

През първата половина на годината са продадени 36,7 млн. дка водка, което също представлява ръст от 7,5%, съобщава "Интерфакс".

Продажбите на коняк също се увеличават - през юни с 8,9% до 0,92 млн. дка, а през шестте месеца - с 3,5% до 5,8 млн. дка.

На пазара на вино най-голям ръст отбелязват шампанското и пенливите вина. През юни руснаците са закупили с 10,1% повече, отколкото година по-рано, а за първата половина на годината - с 6,3% повече. Продажбите на вино също отбелязват ръст, но символичен с 1% за юни месец и 1,6% за първите шест месеца на годината.

При продажбите на нискоалкохолни напитки (с алкохолно съдържание не повече от 9 градуса) ръстът е с 1.6 за месеца и 1.8 за полугодието.

През юни са продадени общо 17,2 млн. дка алкохолни напитки (без бира, напитки на бирена основа, сайдер, поаре и медовина), което е с 5,8% повече от миналия юни. През първата половина на годината те са 103,3 млн. дка (с 3,9% повече).

Политиката на управление от времето на Владимир Путин налага все по-високи цени на алкохола в страна, в която се пие по традиция много, но и популяризира един нов модел, по примера лично на президента, на трезвеност. 

Последното сериозен ръст на продажбите на твърда алкохол в Русия - в началото на епидемията от коронавирус - бяха обяснени с това, че заради липсата на дезинфектанти руснаците ползват водка. Заради липсата на дезинфектанти хората се дезинфекцират външно с водка, а не вътрешно, обясни тогава председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

*декалѝтър - мерна единица за вместимост, равна на десет литра