Руснаците са изтеглили от банките рекордните 1,4 трлн. рубли в петък

Предишният рекорд от 24 февруари е надминат 12,5 пъти

Новини
16:35 - 28 Февруари 2022
2972
Руснаците са изтеглили от банките рекордните 1,4 трлн. рубли в петък

Руски граждани са изтеглили в петък, 25 февруари, рекордните 1,4 трлн. рубли. Това съобщи днес на страницата си във "Фейсбук" в. "Комерсант", достъпът до чиито сайт от няколко дни е подложен на хакерски атаки.  

Предишният рекорд в тегленето на налични средства от руските банки, отбелязан на 24 февруари, е надминат 12,5 пъти, информира РИА Новости, позовавайки се данни на Руската централна банка (РЦБ)

По-рано централната банка съобщи, че е увеличено предоставянето на пари кеш на банките за зареждане на банкомати на фона на нарасналото търсене. 

РЦБ реши днес да повиши водещата си лихва до 20 процента с цел поддържане на финансовата и ценова стабилност и защита спестяванията на гражданите от обезценяване, припомня "Комерсант". 

Европейският съюз съгласува по-рано замразяване на активите на РЦБ, което ще засегне около половината от златно-валутните резерви на институцията, посочи Еврокомисията. Мярката е част от санкциите, наложени заради инвазията в Украйна. Великобритания и САЩ също обявиха, че забраняват финансовите операции с РЦБ и руското министерство на финансите.