Руснак се преби близо до Кончето в Пирин, спасиха го

Туристът се подхлъзнал и полетял по наклона, с черепно - мозъчна травма е

Новини
12:31 - 28 Юни 2019
18053
Руснак се преби близо до Кончето в Пирин, спасиха го

33-годишен руснак за малко да намери смъртта си в Пирин. Туристът бе свален след 10-часова акция на планинските спасители, след като се подхлъзна в преспа сняг в планината близо до един от най-опасните терени - Кончето.

Сигналът в Планинската спасителна служба в Банско е бил получен в 15,30 часа вчера от района на подстъпите към скалния ръб Кончето.

Пострадалият е вървял с група по пътеката от връх Вихрен в посока връх Кутела, която подсича върха, водейки към Кончето. Непосредствено преди Кончето, чужденецът попаднал в пряспа сняг. Вместо да я заобиколи, той ятръгнал през нея, подхлъзнал се и полетял по наклона.

17 планински спасители са поели към мястото на инцидента. Те са стигнали до мястото, дали са първа помощ на пострадалия и го свалили под хижа Вихрен едва в 1,30 ч. след полунощ.

Руснакът е с черепно-мозъчна травма, както и наранявания в гърдите и областта на опорно-двигателния апарат. Приет е за лечение в МБАЛ-Разлог, а ако състоянието му позволява, ще бъде транспортиран днес за София.

От ПСС алармираха, че вече службата не разполага с хеликоптер за спасителните си акции.