Рябков: Вашингтон обеща да ни отговори следващата седмица

Сергей Лавров се среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен днес

САЩ
13:03 - 21 Януари 2022
1408
Рябков: Вашингтон обеща да ни отговори следващата седмица

Вашингтон обещава да отговори на предложенията на Москва относно гаранциите за сигурност следващата седмица. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков съобщи това пред репортери.

"Те казаха, че ще предоставят отговори следващата седмица. Планираме задълбочен, фундаментален преглед на всички аспекти. Ситуацията е сложна, преднамереният натиск от американска страна не дава нужния резултат. Но ние по един или друг начин ще променим това американско отношение, ще ги накараме да работят по нашата програма, по гаранциите за сигурност", каза той.

Руският външен министър Сергей Лавров се среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Женева днес. Очаква се двете страни да обсъдят по-нататъшните стъпки по предложенията за гарантиране на сигурността, представени от Москва.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и на споразумение за мерки за сигурност между Русия и държавите членки на Организацията на Северноатлантическия договор. Консултации по тези въпроси се проведоха в Женева на 10 януари, Съветът Русия-НАТО заседава в Брюксел на 12 януари, а тези инициативи бяха обсъдени на заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена на 13 януари.