Рядък сапфир от Кашмир бе продаден за над 1 млн. евро на търг

За бижуто наддаваха трима колекционери

Новини
17:45 - 10 Декември 2019
2985
Рядък сапфир от Кашмир бе продаден за над 1 млн. евро на търг

Пръстен, украсен със сапфир от Кашмир с тегло 18 карата, бе продаден за 1,11 милиона евро на търг в Монако, предаде Франс прес. Двудневният търг с бижута донесе общо 2,5 милиона евро приходи.

Украсеният с диаманти пръстен имаше първоначална оценка между 800 хиляди и 1,2 милиона евро. Стойността му е свързана с качеството и рядкостта на сапфира от Кашмир - скъпоценния камък, който е много търсен от колекционерите. В каталога за търга се казва, че сапфирът от Кашмир се отличава с едновременно яркия си и блед светлосин цвят. Добит е в мини, чиито залежи вече са изчерпани.

За бижуто наддаваха трима колекционери. Единият от тях се отказа от по-нататъшно участие в търга, когато сумата достигна 900 хиляди евро. Наддаванията на другите двама надхвърлиха 1 милион евро. Спечелилият търга колекционер е пожелал анонимност.

Платената от него сума е далеч от рекорда, регистриран от 392-каратовия сапфир от Кашмир "Блу бел ъв Ейжа", за който бяха платени 17,29 милиона долара на търг на "Кристис" в Женева през 2014 г.