Рязък скок на случаите на домашно насилие в Гърция

ЕС
12:27 - 15 Януари 2024
1388
Рязък скок на случаите на домашно насилие в Гърция

Рязко са се увеличили случаите на домашно насилие в Гърция през миналата година, съобщиха от гръцката полиция. Съобщава се за над 10 000 случая на домашно насилие за миналата година. Жертвите са жени и деца.

Институции в Гърция обявиха масирана кампания срещу домашното насилие. От министерството по защита на гражданите призовават жертвите или застрашените от насилие да се обръщат към властите. 18 полицейски управления в страната са специализирани за такива случаи. Проверяват се дори и анонимни сигнали, успокояват властите, защото много от пострадалите се страхуват.

От Генералния секретариат по равенството съобщават, че действа национална линия за помощ, 44 консултантски центъра и 20 приюта за малтретирани жени. Всички работят денонощно. От полза е и паникбутон, който се инсталира безплатно на мобилните телефони.

Властите съобщават, че жертвите на домашно насиле са предимно жени и деца, като много от тях са в болницата в тежко състояние. Има и жертви.

Министерството на образованието предупреди учителите да следят за белези от насилие у децата и незабавно да информират властите.