РЗИ: Мъртва риба във Варна? Глупости, морето е отлично

Актуални новини
18:53 - 22 Май 2020
2412
РЗИ: Мъртва риба във Варна? Глупости, морето е отлично

На 21 варненски плажа състоянието на водата е "отлично", а на 2 - "добро". Това съобщи преди малко шефът на РЗИ - Варна Дочка Михайлова, позовавайки се на проби от последните дни, с което отрече да е имало драма с мъртва риба заради мръсното море.

Статистиката включва и ивиците в курортните комплекси. Измерителната скала включвала още две оценъчни степени - "задоволително" и "лошо", но такива не били регистрирани. "Добро" е състоянието на Офицерския плаж, който от години има проблеми и бе затварян, както и на ивицата в "Аспарухово", която е в близост до авариралия тръбопровод за отпадни води.

На база на така получените данни няма проблем плажовете да работят, а специално на Офицерския водата е по-чиста спрямо предишни сезони. Изследванията се наложиха заради аварията до "Аспарухово" и многобройните опасения, че водата не става за къпане, особено на плажа пред квартала. Вчера варненският клон на Басейнова дирекция съобщи за замърсявания в някои участъци на залива от проби, взети преди десетина дни. Но от данните на РЗИ излиза, че мръсотията не е засегнала водата край брега.

Михайлова съобщи, че проби през лятото ще се вземат три пъти на седмица. Добави, че след старта на аварията миналата година не са регистрирани обезпокоителни нива.

На срещата й с медиите присъстваха кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. Портних заяви, че ще се работи денонощно по тръбопровода.

Както и при изявлението в сряда той даде да се разбере, че не иска общината да носи пълната отговорност на 9-месечния теч. Присъствието на Пасев бе знак за гаранция, че държавните институции са солидарни в ситуацията.

Всичко това обаче няма да успокои страстите. Тази вечер е насрочен протест пред сградата на общинската управа.