С 1 лев по-скъп билетът за рейса след старта на тол системата

Няма да се взимат пари за пътищата в лошо състояние, обеща министър Петя Аврамова

Актуални новини
08:30 - 15 Май 2019
3175
С 1 лев по-скъп билетът за рейса след старта на тол системата

1 лев ще е максималното поскъпване на билет за автобус за най-дългите маршрути у нас, след въвеждането на тол такса. С толкова ще скочи цената за отсечката София-Варна, съобщи регионалният министър Петя Аврамова пред Нова.

25% от всички пътища в страната - 10 800 км, ще бъдат включени в обхвата на тол системата, уточни Аврамова.

Тестването на системата с реално събиране на пътни такси стартира от 16 август. От днес започва първия етап - със симулация на данни за движението на тежкотоварните превозни средства.

Министърът обеща да не се иска такса за пътищата, които са в обхвата на системата, но са в лошо състояние. Тарифата до малките населени места ще е най-ниска, а за тежкотоварните превози общинската пътна мрежа ще е безплатна. 8000 км от републиканската пътна мрежа са в лошо състояние и за да финансираме ремонтите е необходимо въвеждането на тол системата, допълни тя.

Ако оскъпяването бъде включено в цената на горивото пък то щяло да е само 1 стотинка. Не искаме да убием превозваческия бранш в България, но трябва да намерим пресечната точка между техните аргументи и интересите на гражданите, които искат да пътуват по добри пътища, обясни Аврамова.

Ремонтите по 40-те километра на магистрала „Тракия“ от Стара Загора до Пловдив, които в момента са с ограничение от 90 км/ч, тръгват след края на летния сезон. За целта са нужни 60 милиона лв. 6,5 км от магистрала "Струма" от Благоевград до пътен възел Благоевград-юг ще бъдат пуснати преди трите почивни дни за 24 май.