С 42% е намалял търговският поток през Суецкия канал

Свят
08:04 - 26 Януари 2024
1289
С 42% е намалял търговският поток през Суецкия канал

С 42% е спаднал търговският поток през Суецкия канал само за два месеца, предаде Франс прес, позовавайки се на данни на ООН.

Търговският обмен през канала пострада от атаките на йеменските бунтовници хуси в Червено море през последните месеци.

"Ние сме много обезпокоени от атаките срещу морския търговски транспорт в Червено море, който изостря нарушенията в търговския трафик и обмен, свързани с геополитиката  и с климатичните промени", заяви Ян Хофман, представител на Конференцията на ООН за търговия и развитие. 

Броят транзитиращите на седмица през Суецкия канал контейнеровози е намалял с 67 процента на годишна база. Спадът в транзита на петролни продукти през канала е от 18 процента, а на насипните товари - от 6 процента. Газовите доставки през Суецкия канал са спрели.

От ноември хусите атакуват кораби в Червено море и Аденския залив, за които те смятат, че са свързани с Израел. Хусите правят това в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Нарушаването на търговското корабоплаване в Червено море е още по-обезпокояващо, предвид това че над 80 процента от световната търговия на стоки се извършва по море и че други важни пътища също са под натиск, казва Конференцията на ООН.

Така например транзитът през Черно море беше доста нарушен след руската инвазия в Украйна, което доведе до покачване на цените на храните в световен план.
Заради сушата нивото на водата в Панамския канал пък спадна доста и намали трафика през него. Миналия месец броят на преминаванията през канала намаля с 36 процента спрямо година по-рано и със 62 процента спрямо две години преди това.

"Продължителни нарушения на трафика по големите търговски пътища може да засегнат световните вериги за доставки, да доведат до закъснения в доставките и до увеличаване на цените, както и до риск от инфлация, отбелязва агенцията на ООН.