С лалета и любов тръгна фестът във Варна

Култура
20:09 - 27 Септември 2019
2269
С лалета и любов тръгна фестът във Варна

С прожекцията на "Лалета, любов, чест и колело" на режисьора Мике ван Дийм започна тази вечер 37-о издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна.

Лентата е копродукция на Холандия, Италия и Канада. Официалният старт на форума бе поставен от министъра на културата Боил Банов, който поздрави Варна, че отново е филмова столица на България и програмата на фестивала е изключителна.

Банов допълни, че от 2020 г. ще бъдат осигурени много по-сериозни стимули за кинопродуцентите у нас, като законът за филмовата индустрия бъде съотнесен към изискванията на еврозаконодателството.

Общо 52 пълнометражни и късометражни филма ще бъдат излъчени по време на фестивала. Някои от тях ще бъдат показани за пръв път пред публика, а други ще бъдат представени след участието им в най-големите кинофоруми по света.

В конкурсната програма ще участват 13 пълнометражни и 17 късометражни ленти. Те ще бъдат оценявани от две отделни журита с международно участие. Председател на експертите, които ще преценяват пълнометражните филми, е режисьорът Милко Лазаров, а за късометражните - сценаристът и режисьор Андрей Паунов.

В рамките на фестивала са обособени и две чуждестранни програми - "Рома Лацио подкрепя киното" и "Балкански фокус". Всяка от тях ще представи пред публиката по три филма.