С няколко ключови стъпки правотелството готви честен балотаж

Политика
19:55 - 02 Ноември 2023
2739
С няколко ключови стъпки правотелството готви честен балотаж

На прага на втория тур на местните избори една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите. Това посочва в официално изявление премиерът Николай Денков.

Той посочва, че тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур.

По негови думи в Министерството на вътрешните работи са постъпили рекорден брой сигнали по време на предизборната кампания, в деня на вота и в дните след това.

Над половината от всички сигнали - 1115, са за купуване на гласове. Както премиерът уточни, за това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече са разследват.

Затова Министерският съвет, заедно с Министерството на вътрешните работи, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя, увери той.

Денков съобщи, че е подсигурено засилено физическо присъствие на Жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. По негови думи екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове.

Премиерът обяви и че вече е факт удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Според него това е ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати.

Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок, изтъкна той и допълни, че докладът с удостоверяването вече е изпратен в ЦИК.

Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур, отбеляза Денков.

Той бе категоричен, че до края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани - когато видят резултатите - да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населено място, е решен от жителите му, а не от изборни манипулации.