Съавтор на Петър Илиев пред Lupa.bg: Не искам да се асоциирам с него

Политика
14:43 - 09 Август 2021
16397
Съавтор на Петър Илиев пред Lupa.bg: Не искам да се асоциирам с него

Колега на Петър Илиев в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и негов съавтор на два тома се отрече от проектовицепремиера пред Lupa.bg. Доц. Стоян Ставру, който ръководи една от иновативните правни медии вече няколко години обясни пред медията ни, че изобщо не иска да се асоциира нито с Илиев, нито с казуса му.

"Мъчно ми е, криво ми е, че всичко това се случи", заяви лаконично философът, юрист и преподавател в Алма матер по повод казуса с изплагиатстваната книга на Илиев. И отказа да обясни какви са механизмите за проверка дали един текст е автентичен.

Двамата с Илиев са автори на две книги - от 2007 и 2009 г. - "Публични вещни права", като издател е "Фенея" на Даниел Богданов, тиражирал проблемния том на посочения за МВР шеф. Телефонните номера на издателската къща са изключени, а справка в търговските регистри разкри, че тя не е публикувала финансови отчети от повече от 5 години, въпреки че продължава да отпечатва правна литература. Автор на издателството е и бившият МВР шеф Веселин Вучков, който понастоящем е преподавател в Нов български университет и Югозападния университет. 

Попитан дали се разграничава от колегата си Илиев и дали някогашните връзки помежду им вече са скъсани предвид новото му амплоа на политическо лице, д-р Ставру отсече: "Не искам да коментирам. В конфликт на интереси съм, не е редно". 

През 2013 г. доц. Ставру сяда на червения кожен диван в "Шоуто на Слави Трифонов" по повод изложбата на мъртви тела в центъра на София, предизвикала остра обществена дискусия. Тогава той я определя като ходещ цирк и тест за търпението на българския социум.