Сачева: Чакаме позицията на коалицията, а не само на отделни лица

В момента ПП с 37 депутати се опитват да узурпират цялата власт, която не им принадлежи, а ДБ странно седи настрана и мълчи, каза депутатката от ГЕРБ

Новини
11:35 - 28 Май 2023
4962
Сачева: Чакаме позицията на коалицията, а не само на отделни лица

Вече сме в хипотезата на втория мандат и очакваме да чуем общото мнение на парламентарната група на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а не само на отделни представители на ПП. Искаме експертно правителство с взаимно приемливи експерти, които да изпълнят важните задачи пред България, а не да правят чистки и гонения. И малко повече смирение и скромност от "Продължаваме промяната", защото 37 депутати не предполагат те да получат цялата власт и еднолично да подбират хората.

Тези условия има ГЕРБ за подновяване на замразените вчера преговори за съставяне на правителство на ротационен принцип с ПП-ДБ, стана ясно от коментари на депутатката Деница Сачева по БНР. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат, да бъде зачетен вотът на българските избиратели, да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи на едно редовно правителство с ограничен мандат, обясни тя.

Сачева изброи и за какво не може да става дума сред тези задачи - чистка в администрацията, смени на директори на училища, гонения и пр., за които се говори на скандалното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната". Задачите трябва да са свързани с големите теми пред България - еврозона, Шенген, План за възстановяване.

Депутатката от ГЕРБ на няколко пъти призова колегите си от ДБ да излязат с ясна позиция по случващото се. "В момента ПП с 37 депутати се опитват да узурпират цялата власт, която не им принадлежи, а ДБ странно седи настрана и мълчи. Колегите се опитват повече в ролята на мъдрец да влязат, но е крайно време тази позиция да бъде променена и искаме да чуем какво мисли парламентарната група на ДБ, а не само на отделни представители на Промяната", каза тя.

"Трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат - ПВУ, Шенген, еврозона, по-плътна евроинтеграция на страната. Те трябва да бъдат изпълнени от хора, които имат нужните качества да го направят. Това са нашите условия. Ние даваме възможност на ПП-ДБ да преосмислят позициите си към момента", обясни още тя. 

По думите на Сачева, когато се говори за големите политически задачи пред България, Мария Габриел е човекът, "който има както капацитета, така и подготовката, контактите и политическите качества, за да ръководи изпълнението на тези задачи".

 "Не сме си представяли нито мащаба, нито начина, по който ПП си представят да упражняват властта", каза тя и уточни, че по време на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ не се е говорило за неща, които се чува на записа на НС на ПП, че са обсъждани:

"Нито се е говорило за това, че ще се правят мащабни чистки в държавната администрация, нито се е коментирало това, че няма значение как ще се упражнява властта - законно или незаконно. Служби, посолства - всичко това, което чухме, за нас беше потресаващо. Това бяха едни скандални факти, които бяха изнесени".