Съдът на ЕС: Apple трябва да възстанови 14,3 млрд. данъци на Ирландия

ЕС
15:13 - 10 Септември 2024
565
Съдът на ЕС: Apple трябва да възстанови 14,3 млрд. данъци на Ирландия

Съдът на Европейския съюз нареди на Apple да заплати 13 милиарда евро (около 14,3 милиарда долара) в неплатени данъци, след като потвърди решението на Европейската комисия, че данъчните облекчения, предоставени на компанията от Ирландия, представляват незаконна държавна помощ. Ирландия е обвинена, че е предоставила на Apple значителни данъчни облекчения, което противоречи на европейските правила за конкуренция.

Според решението, Ирландия е длъжна да възстанови тези средства на Европейската комисия, като това означава, че глобата ще бъде платена от Apple, но парите ще бъдат възстановени на Ирландия, където Apple е получила неправомерните данъчни облекчения.

Това решение отменя по-ранно решение на по-нисък съд от 2020 г., което подкрепяше позицията на Ирландия и Apple. Спорът засяга печалбите, генерирани от две дъщерни компании на Apple в Дъблин, които държат лицензите за интелектуална собственост на компанията между 1991 и 2014 г.

Ирландският министър на финансите, Джак Чембърс, ще информира кабинета за следващите стъпки в процеса. Към момента Apple не е направила официален коментар по случая.

Решението беше приветствано от ръководителя на антитръстовия сектор на ЕС, Маргрете Вестагер, която го определи като победа за европейските граждани и данъчната справедливост.