Съдът не промени присъдата на Иля Яшин

Русия
15:40 - 13 Декември 2023
1852
Съдът не промени присъдата на Иля Яшин

Втори касационен съд от обща юрисдикция остави непроменена присъдата на руския политик Иля Яшин (в регистъра на "чуждестранните агенти"), осъден за "военни фалшификати", съобщава журналистът Василий Полонски, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

През декември миналата година Мещанският съд на Москва осъди Яшин на осем години и половина затвор с общ режим. Повод за наказателното дело станаха думите, изречени в канала в YouTube - политикът говори за убийството на цивилни в Буча по време на руската окупация на града.

Защитата в касационния съд настоя, че е невъзможно информацията, разпространена от Яшин, да се нарече умишлено невярна, тъй като политикът във видеото си изразява мнението на украинската и руската страна за събитията в Буча, пише "Сота".

Според адвокат Мария Ейсмонт първоинстанционният съд не е доказал "фалшивостта" на информацията от видеоклиповете, тъй като нито съдилищата, нито Министерството на отбраната имат право да разследват случилото се на територията на Украйна, отбелязва изданието.

Самият Яшин се обяви против действията на Русия в Украйна, като ги нарече война, а съдията го смъмри: "Наречете специалната военна операция така, а не както я нарекохте".