Съдът решава по скайп за мярката на нарушител на карантината в София

Мъжът първо отказал да спази процедурата на летището, а след това не бил намерен в дома му при проверка

Новини
13:20 - 29 Март 2020
1530
Съдът решава по скайп за мярката на нарушител на карантината в София

Районният съд в София решава дали да остави за постоянно в ареста Георги Божков, който е задържан за 72 часа, след като отказал да спази правилата за задължителна карантина, съобщава БТА.

От съда обявиха, че заседанието ще се провежда по скайп. Това е първият случай на задържан за 72 часа в София след влизането в сила на новите правила за ограничаване на разпространението на Covid-19.

В съда има специално избрана зала, в която да могат да бъдат осигурени задължителните изисквания за дистанция.

Мъжът първо отказал да спази процедурата на летището в София, след като се върнал в България от Швеция с полет през Франкфурт, а след това не бил намерен в дома му при проверка за карантината. Досъдебното производство е образувано от 4-то Районно управление на СДВР.

"Установено е, че след пристигането си на летище "София", той е отказал да подпише предоставените му формуляри за карантина, като незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения", се посочва в съобщение от прокуратурата.

Сезирана е и РЗИ и след като е установено, че към момента пробата му за коронавирус е отрицателна, нарушителят е бил задържан с прокурорско постановление за 72 часа.