Съдът във Великобритания решава за екстрадицията на Джулиан Асандж

САЩ
15:02 - 20 Май 2024
1132
Съдът във Великобритания решава за екстрадицията на Джулиан Асандж

Адвокатите на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж заявиха пред Върховния съд на Лондон в понеделник, че той не трябва да бъде екстрадиран в САЩ, тъй като той не може да разчита на правото си на свобода реч, предава "Ройтерс".

Стотици протестиращи се събраха пред съда в понеделник за да станат свидели на решението, което може да бъде кулминацията на 13 години съдебни битки, като двама съдии трябва да обявят дали са удовлетворени от уверенията на САЩ, че 52-годишният Асандж може да разчита на правата и защитата на Първата поправка, ако бъде съден за шпионаж в САЩ.

Правният екип на Асандж казва, че той може да бъде качен на самолет и екстрадиран през Атлантика в рамките на 24 часа след решението, но също така може да бъде освободен от затвора или отново да се окаже затънал в месеци на съдебни битки.

Неговият адвокат Едуард Фицджералд каза, че съдиите не трябва да приемат уверението, дадено от американските прокурори, че Асандж може да се стреми да разчита на правата и защитата, предоставени съгласно Първата поправка, тъй като американски съд няма да бъде правно обвързан от това.

"Ние казваме, че това е очевидно неадекватна увереност", каза той пред съда.

Фицджералд прие отделно уверение, че Асандж няма да бъде осъден на смърт, като каза, че САЩ са предоставили "недвусмислено обещание да не бъдат повдигнати обвинения за престъпление, което може да доведе до смъртно наказание"

САЩ заявиха, че техните гаранции по Първата поправка са достатъчни.

Джеймс Люис, представляващ американските власти, каза в съдебните документи, че уверението "не може да обвърже съдилищата", но че американските съдилища  "тържествено ще отбележат и ще изпълнят, доколкото са в състояние да изпълнят обещание, дадено от изпълнителната власт".

Основаната от Асандж WikiLeaks публикува стотици хиляди секретни американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - най-големите пробиви в сигурността от този вид в историята на американската военна служба - заедно с множество дипломатически телеграми.

През април 2010 г. Wikileaks публикува секретно видео, показващо атака с хеликоптер на САЩ през 2007 г., която уби десетина души в иракската столица Багдад, включително двама служители на Ройтерс.

Американските власти искат да изправят Асандж пред съд по 18 обвинения, почти всички по Закона за шпионажа, заявявайки, че действията му с WikiLeaks са били безразсъдни, увредили националната сигурност и застрашили живота на агенти.

Многобройните му глобални поддръжници наричат ​​съдебното преследване пародия и посегателство срещу журналистиката и свободата на словото. Призивите за прекратяване на случая идват от правозащитни групи, медийни органи и австралийския премиер Антъни Албанезе, заедно с други политически лидери.

Асандж беше арестуван за първи път във Великобритания през 2010 г. по шведска заповед по обвинения в сексуални престъпления, които по-късно бяха оттеглени.

Австралийският компютърен експерт прекара последните пет години в британски затвор с висока степен на сигурност "Белмарш", след като намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години.

Ако Върховният съд реши, че екстрадицията може да продължи, правните пътища на Асандж във Великобритания са изчерпани и адвокатите му незабавно ще се обърнат към Европейския съд по правата на човека за спешна забрана, блокираща депортирането в очакване на пълно изслушване от този съд.

Ако съдиите отхвърлят уверенията на САЩ, Асан ще има разрешение да обжалва делото си за екстрадиране и обжалването може да не бъде разгледано до следващата година.

Съдиите също може да са решили да обмислят не само дали Асандж може да обжалва, но и съдържанието на това обжалване. Ако се произнесат в негова полза при тези обстоятелства, той може да бъде освободен.

"Надяваме се днес съдилищата да постъпят правилно и да отсъдят в полза на Джулиан. Но ако не го направят, ще поискаме спешна забрана от Европейския съд по правата на човека", каза Стела Асандж, която се омъжи за него в Белмарш през 2022 г. .

Тя каза, че какъвто и да е резултатът, ще продължи да се бори за свободата му. Ако бъде освободен, тя каза, че ще го последва в Австралия или където и да е. Ако той бъде екстрадиран, тя каза, че всички психиатрични доказателства, представени в съда, са заключили, че той е изложен на сериозен риск от самоубийство.