Съдът защити журналист от атаките на политик

Крими
16:20 - 05 Април 2019
2962
Съдът защити журналист от атаките на политик

Районният съд в Благоевград защити свободата на словото и правото на изразяване на лично мнение по заведено дело за клевета срещу местен журналист. Главният редактор на сайта Blagoevgrad-news Мариета Димитрова станала мишена на регионалния лидер на „Партия на зелените” Андон Тодоров заради коментар, който не звучал приятно за ушите на политика.

В своята искова молба до магистратите Тодоров обяснил на какви всички тревоги и страдания бил подложен заради аналитичен текст на журналистката, публикуван на 28 ноември 2017 година. На този ден след поредна сесия на ОбС в югозападния град Мариета Димитрова публикува анализ на местните парламентаристи, който станал повод за съдебното дело.

В статията Мариета Димитрова казва, че Андон Тодоров до определен момент подкрепял кмета Атанас Камбитов, а после „обърнал палачинката“, което лесно може да бъде проверено от протоколите, от сесии на ОбС-Благоевград, които са качени на сайта на общината.

Друг факт, който обидил политика е, че в статията се споменава санирането на блокове и участието му във фирма, която имала договор за тази дейност. Третата „обида” била застрояването на зелените площи в града.

„Журналистът има право на лично мнение, има право да анализира, има право да следи под лупа поведението на силните на деня, има право да разследва, има право да се съмнява, има право да разобличава лъжите. И когато това се прави, то няма как да няма обидени, истината, казана на глас боли. Затова и често обидените прибягват до съда, водят дела за клевета, но те имат тези права, това е демокрацията. Важното е обаче в една правова държава съдът да отсъжда правилно, според закона, според морала, да въздава справедливост и да не бъде страхлив и внушаем”.

Това гласи решението на съдебния състав с председател Гюлфие Яхова.

И още: „….написаното в статията не е позорящо, неморално, недостойно, а и не предизвиква еднозначна отрицателна оценка на обществото. Позорността е обективно качество на твърдението и не зависи от субективното отношение на определено лице към казаното за него. Следователно, щом изнесеното обстоятелство обективно не е позорно, е без значение дали ищецът се е почувствал засегнат.

Чувствата са неговото субективно преживяване, отражение на личния му мироглед и ценностна система и съществуват изцяло в неговото съзнание, но в случая те не могат да бъдат възмездявани, тъй като от изложеното по-горе е видно, че поведението на ответника не може да се окачестви като противоправно”.

Според съдия Яхова свободата на печата и средствата за масова информация, както и правото на мнение и на търсене и разпространяване на информация са защитени от чл. 40, ал. 1, чл. 39, ал. 1 и чл. 41, ал. 1 от Конституцията на Република България. Предмет на преценка при правомерността на публикацията следва да бъде съпоставката между правото на защита на честта и доброто име на ищеца по чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България и свободата на печата гарантирана чл. 40, ал. 1 от върховния закон. Намеса в тези права и тяхното ограничаване е допустима само в изрично посочени случаи.

„Преди няколко месеца ние се включихме принудително в тази война, а днес я печелим и вярваме, че това ще бъде пример и стимул и за други наши колеги”, коментира след победата Мариета Димитрова.