Съдят „Мета” за 100 милиарда долара в САЩ

Марк Зукърбърг твърди, че всички обвинения срещу компанията му са клевета

САЩ
11:53 - 16 Ноември 2021
2109
Съдят „Мета” за 100 милиарда долара в САЩ

Прокуратурата в американския щат Охайо заведе дело срещу Фейсбук, наскоро преименуван на Мета, заради алгоритмите му за работа с деца. Това съобщи Уолстрийт джърнъл.

Според съдебния иск ръководството на компанията е нарушило федералния закон от 29 април до 21 октомври тази година с цел печалба, заблуждавайки обществеността за това какви негативни ефекти могат да имат нейните продукти върху непълнолетните. Ищците, освен обезщетение за нанесените щети, настояват ръководството на Мета да вземе мерки, за да не подведе отново собствените си инвеститори.

През септември Уолстрийт джърнъл започна да публикува поредица от статии за злонамерени практики в компанията и нейните услуги. Той се позовава на вътрешни документи, които бившата служителка на компанията Франсис Хоугън предаде на журналист от вестника. В документите е записано, че социалните мрежи на компанията популяризират съдържание, което е потенциално опасно за здравето на потребителите, но предизвиква интереса им (например на момичета, които вече страдат от анорексия, бива препоръчано да се абонират за групи, в които се обсъжда загуба на тегло).

За да привлече вниманието, радикално и дори екстремистко съдържание не е било премахвано, а напротив - било е популяризирано.

На 25 октомври цял консорциум от американски издания излезе с разобличителни материали. Източник отново станаха вътрешни документи, получени от журналистите. В отделни страни липсата на филтрация на новините в социалната мрежа е довела до подбуждане на омраза и ксенофобия - например в Етиопия и Индия. В рамките на Съединените щати наблюдението също е значително отслабено след президентските избори през 2020 г.

Основателят на корпорацията Марк Зукърбърг твърди, че всички обвинения срещу компанията му са клевета.